Πόσο δύσκολο πράγμα η αποδοχή της αλήθειας. @gardumpa Society 1 month ago

Οτιδήποτε ανατρέπει όσα γνωρίζουμε σαν πρώτη αντίδραση μας οδηγεί στην άρνηση. Δεν μπορεί να είναι έτσι. Τόσα χρόνια γνώριζα ότι ήταν αλλιώς. Τι μπούρδες γράφει ο τύπος. Η μικρή φωνούλα που διαρκώς ακούγεται από το βάθος του εγκεφάλου σας.

Δεν είναι απλά θέμα χαρακτήρα. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν φοβούνται να μελετήσουν τουλάχιστον μια διαφορετική άποψη. Υπάρχουν και άνθρωποι με σοβαρές αγκυλώσεις που αρνούνται να δουν κάθε διαφορετική οπτική γωνία. Οι λεγόμενοι οπαδοί. Οι φανατικοί κάποιας θέσης.

Ασχολήθηκα λίγο με τα θέμα (μελετώντας βιβλία) και αντιλήφθηκα ότι δεν είναι μόνο θέμα χαρακτήρα. Έχει αποδειχθεί ότι παγιωμένες απόψεις αλλάζουν ακόμα και τη δομή του εγκεφάλου (διασύνδεση των νευρώνων). Η έκφραση "αγκύλωση" δεν είναι εντελώς άκαιρη. Ρωτήστε κάποιον ειδικό και θα σας το επιβεβαιώσει.

Φυσικά δεν είναι μόνο οι διασυνδέσεις στον εγκέφαλο που αλλάζουν αλλά "προβληματικό" είναι και το λογισμικό μας. Για να μην τρελαθεί ο εγκέφαλος από τον όγκο των πληροφοριών έχει την τάση να συντηρεί τις ήδη ομαδοποιημένες και κατεργασμένες πληροφορίες. Δέχεται νέες πληροφορίες αλλά αντιστέκεται σε αυτές που ανατρέπουν μεγάλο μέρος των χρόνια εδραιωμένων απόψεων και θέσεων στον εγκέφαλο. Η λεγόμενη "κοσμοθεωρία" του καθενός δηλαδή δεν ανατρέπεται εύκολα. Όσα περισσότερα χρόνια πιστεύει κάποιος σε κάτι θα δείτε ότι τόσο πιο άσχημα αντιδρά σε ό,τι το ανατρέπει.

Τα πράγματα γίνονται συνεχώς χειρότερα. Ο όγκος των πληροφοριών συνεχώς αυξάνει. Ο κόσμος μας αλλάζει με ρυθμούς που αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε και να χωνέψουμε. Ο εγκέφαλος αμύνεται αρνούμενος σχεδόν τα πάντα.

Δείτε τι γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα. Εκφράζεις μια διαφορετική άποψη και η πλειονότητα απαντά με.. μπλοκ!

Όχι μόνο να μην σκεφτείς την διαφορετική άποψη αλλά αν είναι δυνατόν να μην την ξαναδείς ποτέ! Κλείνουμε τα μάτια δηλαδή.

Η ανθρωπότητα όμως επιβίωσε ακριβώς λόγω της ικανότητάς της να μαθαίνει. Να ανταλλάσσει πληροφορίες, να επεξεργάζεται και γιατί όχι να απορρίπτει πιστεύω για νέα πολύ πιο σύγχρονα και ίσως πιο σωστά.

Ο μηχανισμός της μαθήσεως είναι το Α και το Ω του ανθρώπινου πολιτισμού. Χωρίς αυτόν γυρνάμε ολοταχώς προς τα πίσω.

Θεωρώ ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Τώρα κάντε μπλοκ.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρων με μια απλή παραπομπή στο tomsnews.net 

#διαφορετική #χρόνια #πληροφορίες #άνθρωποι #ακριβώς #εγκεφάλου #υπάρχουν #συνεχώς #εγκέφαλο #εγκέφαλος