Η κατάντια του Ελληνικού τουίτερ. Θα επικρατήσουν οι υγιείς δυνάμεις; @gardumpa Tech 1 month ago

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Έχω λογαριασμό εδώ και πολλά χρόνια. Ο σημερινός (που είναι ο δεύτερος) υπάρχει από το Μάρτιο του 2011 και έχει περίπου 20.000 followers. Ο πρώτος έγινε μόλις πρωτοάκουσα τη λέξη τουίτερ (2008). Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι δεν είμαι νέος χρήστης ούτε ανακάλυψα μόλις χθες τον τροχό.

Πως ήταν το τουίτερ

Τότε τα πράγματα ήταν απλά. Έκανες ένα λογαριασμό και είχες 140 χαρακτήρες κειμένου για να γράψεις τη σκέψη σου. Ακόμα και οι εικόνες εισήχθησαν στη συνέχεια. Για βίντεο ούτε λόγος.

Υπήρχε ο άτυπος κανόνας (διεθνώς) όταν κάποιος σε ακολουθεί (εκτός εξαιρέσεων) να ανταποδίδεις από ευγένεια. Αυτό ίσχυε από τα πρώτα κοινωνικά δίκτυα και όχι μόνο για το τουίτερ.

Τόσο απλό ήταν. Το αποτέλεσμα ήταν να γεμίζει το τιέλ σου με καταπληκτικά τουί, είτε αστεία, είτε πανέξυπνα, είτε και τα δυο. Πλήρης εξάρτηση. Θυμάμαι να περνάω ώρες στο κοινωνικό δίκτυο διασκεδάζοντας πραγματικά. Απορούσα πως υπάρχουν τόσο και τόσοι έξυπνοι άνθρωποι στη χώρα.

Μετά ήρθαν οι φελλοί

Το σημερινό τουίτερ είναι εντελώς διαφορετικό. Η κύρα Μαριγώ από το άνω πεοχώρι ανακάλυψε το λογαριασμό τουίτερ του πλανητάρχη και διαφόρων σταρ. Είδε ότι δεν ακολουθούν όσους τους ακολουθούν. Είπε λοιπόν ότι γιατί να μην το κάνω και εγώ. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν τα "βαθιά". Τα σελέμπριτις που βόσκουν γελάδια που τους ακολουθούν χιλιάδες και ακολουθούν εκατοντάδες. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί τους ακολουθούν αυτοί .. οι χιλιάδες. Υπάρχουν καταπληκτικά εργαλεία για iOS και Android με τα οποία μπορείτε να κάνετε μαζικά unfollow σε όσους δεν σας ακολουθούν. Θα επανέλθω με άρθρο για το θέμα αυτό.


Αυτό χρησιμοποιώ εδώ και καιρό. Ψεκάζει καθαρίζει απολυμαίνει.

Στην Ελλάδα επικρατούν πάντα οι φελλοί

Το έχω δει σε δουλειές, σε κινήματα παντού. Αν βάλεις εκατό ανθρώπους σε οτιδήποτε, τα ηνία τα αναλαμβάνουν οι πέντε χείριστοι. Οι ικανοί συνήθως αποχωρούν. Οι ευφυείς απελπίζονται από το μέγεθος της βλακείας και φεύγουν. Πόσες φορές έχω δει την ίδια ιστορία. To brain drain (αιμορραγία εγκεφάλων) δεν συμβαίνει μόνο σε επίπεδο μετανάστευσης, συμβαίνει παντού.

Είναι ο λόγος της πενίας πολιτικού προσωπικού στη χώρα. Υπάρχουν ικανοί αλλά αποχωρούν πρώτοι λόγω μη στήριξης από τη μάζα και του γενικότερου κλίματος σήψης.

Το ίδιο έγινε και στο τουίτερ. Οι ανίκανοι επέβαλλαν αρχικά έναν γελοίο κανόνα. Το κακό αρχικά ξεκίνησε στο Instagram. Ποιος "κανόνας" είναι αυτός;

Το ανταποδοτικό τουί

Αν κάποιος γράψει ένα καλό τουί οι χρήστες το κάνουν αρτί (retweet). Ο χρήστης τότε είναι "υποχρεωμένος" να ανταποδώσει την πράξη. Να πάει δηλαδή στο προφίλ του "καλημεράκια" και να κάνει αρτί κάποια από τις αηδίες που έχει γράψει ο άλλος. Το αποτέλεσμα; Γέμισε το τιέλ με καλημέρες και τα δημοφιλέστερα τουί είναι του τύπου "έκλασα".

Κατάφεραν να επιβάλλουν οι φελλοί τους δικούς τους κανόνες λόγω ανικανότητας να γράψουν κάτι έξυπνο. Διότι απλά δεν είναι έξυπνοι. Το τρελό στην ιστορία είναι πως το αποδέχθηκαν οι υπόλοιποι. Κλασική ιστορία στην Ελλάδα να επιβάλλουν κανόνες οι καθυστερημένοι. Η τύχη της χώρας δεν είναι τυχαία πιστέψτε με. Η συναλλαγή σε όλο της το μεγαλείο. Μου δίνεις ένα παπούτσι 500€ και είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς ένα τρύπιο τσόκαρο μηδενικής αξίας. Πανέξυπνο!

Οι κλίκες

Δεν τους έφτανε όμως αυτό. Δημιουργήθηκαν ομάδες 5-10 ανθρώπων με την άτυπη συμφωνία ό,τι μαλακία γράψει ο ένας να την κάνουν αρτί οι υπόλοιποι. Είναι τόσο ανασφαλείς και άχρηστοι που συστήνουν ομάδες διότι αλλιώς θα είχαν 100 followers και δεν θα τους έκανε αρτί ούτε η μάνα τους. Πάλι η ίδια ερώτηση. Αυτοί που το διαπιστώνουν γιατί συνεχίζουν να τους ακολουθούν; Γιατί απλά δεν απομονώνουν τις κλίκες; Είναι τόσο εύκολο. Απλά unfollow.

Τα έμμισθα τρολ

Έγραφα για αυτά από το 2010. Τότε ήμουν ο γραφικός της παρέας. Έγραφα "'άξιος ο μισθός σας". Είχα βρει (και δημοσιεύσει) λίστα  με IPs οι οποίες όλως παραδόξως "έβγαιναν" από το ίδιο κτήριο. Ουδείς αντέδρασε. Μέχρι που η υπόθεση έφτασε να προκαλέσει σάλο στην Ελληνική Βουλή. Στη συνέχεια οι τύποι που πουλούσαν τη μάνα τους για 500€ βγήκαν οι ίδιοι στη δημοσιότητα. Δήλωσαν μάλιστα ότι έπαιρναν 0,60€ για κάθε τουί. Υποχρέωναν λένε μάλιστα τον εργοδότη τους να τους πληρώνει και ποστ με κώλους τα οποία έκαναν για ξεκάρφωμα. Τα λόγια δεν είναι δικά μου. Οι δηλώσεις υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Οι περισσότεροι βετεράνοι γνωρίζουμε ποιοι είναι. Ναι, υπάρχουν ακόμα στο τουίτερ και τους ακολουθούν χιλιάδες. Η ίδια ερώτηση. Γιατί.

Το Ελληνικό τουίτερ είναι μια ηλεκτρονική προβολή της Ελληνικής μικροκοινωνίας

Η διαπλοκή, η λοβιτούρα, η απάτη, η συναλλαγή είναι μέσα στο αίμα της Ελληνικής μικροκοινωνίας. Μπορείτε να βρείτε τις ρίζες του κακού στην τουρκοκρατία. Τότε αποτελούσε απλά μηχανισμό επιβίωσης. 400 χρόνια ήταν αυτά και ήταν πολλά. Η τουρκοκρατία όμως τελείωσε. Δεν χρειάζεται να γλείφουμε τον αγά. Μπορούμε να ζήσουμε και ελεύθεροι στηριζόμενοι στις ικανότητές μας.

Μήπως είναι έτσι το τουίτερ παγκόσμια;

Όχι δεν είναι. Παρακολουθώ το Γερμανικό, Αγγλικό, Αμερικάνικο τουίτερ. Καμία σχέση. Εκεί όντως διάσημοι είναι "βαθιά". Το κάνουν όμως για πρακτικούς λόγους. Οι λογαριασμοί τους έχουν εντελώς άλλη χρησιμότητα από την θεία Χαρίκλεια από τον Τύρναβο. Χρήζει ανάλυσης αυτό αλλά δεν είναι επί του παρόντος.

Αν θέλετε έστω κάτι το Ελληνικό να υπάρχει με κάτι σαν αξιοκρατία και να επικρατήσουν οι ικανοί διαδώστε αυτό το άρθρο. Οι νεότεροι θεωρούν ότι έτσι ήταν πάντα το τουίτερ και έτσι πρέπει να είναι. Ας διαβάσουν την αλήθεια. Δεν ήταν έτσι και δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Αν πάλι όχι αφήστε και το Ελληνικό τουίτερ να βυθίζεται στο βούρκο όπως σχεδόν οτιδήποτε Ελληνικό.

Μπορούμε πολύ καλύτερα. Το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές. Επιτέλους πείτε, γράψτε, αντιδράστε. Η σιωπή αποτελεί συνενοχή.

Θα το ξαναγράψω. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με τις πράξεις μας και όχι με τις απόψεις μας.

Κάντε πράξεις. Σήμερα.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρων με μια απλή παραπομπή στο tomsnews.net 

#τουίτερ #ακολουθούν #κάνουν #λογαριασμό #γράψει #δημιουργήθηκαν #ομάδες #αποτέλεσμα #φελλοίτο #κάποιος