Το ομορφότερο Πάσχα της ζωής μου @gardumpa Travel 1 month ago

Επιστροφή λοιπόν μετά από ένα πανέμορφο τριήμερο. Όπως και οι περισσότεροι Έλληνες της πατρίδας κατευθυνθήκαμε στο.. χωριό. Με τη διαφορά ότι δεν ήταν ελληνικό το χωριό αλλά γερμανικό.

Για λίγες μέρες περάσαμε όμορφα με μια μεγάλη παρέα Ελλήνων και γιορτάσαμε υπέρ του δέοντος την Ανάσταση. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς τσουρέκι, αυγά και αρνί Πάσχα δεν καταλαβαίνεις.

Το γερμανικό Πάσχα ήλθε και παρήλθε και χαμπάρι δεν πήρα. Σαν να μην έγινε τίποτα εκτός από λίγες μέρες αργία.

Διαβάζοντας τα άρθρα μου πριν φύγω βλέπω την ένταση που είχα στην ψυχή μου λόγω της καθημερινής τριβής σε αυτή την απάνθρωπη πλέον κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι άδειασε λίγο το μυαλό μου, απολαύσαμε ήλιο και φύση. Βοήθησε και ο καιρός. Η θερμοκρασίες στον ήλιο θύμισαν γερμανικό καλοκαίρι. Πρέπει να επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα να είχαν φτάσει στο μηδέν. Αν ζεις σε πόλη και μάλιστα της Γερμανίας δύσκολο πράγμα να βρεις ήλιο.

Το να έχεις ανθρώπους να σε νοιάζονται, να σε αγαπούν και καλή παρέα είναι η ουσία της ζωής. Όλα σου φαίνονται απλούστερα, όχι τόσο σημαντικά, όχι τόσο επικίνδυνα. Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν είσαι ο μόνος που παλεύει να επιβιώσει σε αυτήν την αρρώστια. Ανταλλάσσεις ιδέες, εμπειρίες, συναισθήματα. Είτε το θέλουμε είτε όχι οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Δεν έχουμε φτιαχτεί να είμαστε ο καθένας κλεισμένος στο σπίτι του και να στέλνει εξώδικα. Δεν είναι τυχαία η έκρηξη στην κατανάλωση ψυχοφαρμάκων στη Γερμανία. Για το αλκοόλ καλύτερα να μην το σχολιάσω.

Θέλω να ευχαριστήσω και από το blog μου τους ανθρώπους που μας φιλοξένησαν και φρόντισαν να είμαστε όλοι καλά και να περάσουμε καλά. Ο καθένας προσπάθησε να βάλει το λιθαράκι του για μια όμορφη γιορτή. Τελικά δεν ήταν γιορτή αλλά μαραθώνιος δώδεκα ωρών!

Είμαστε πιο χαλαροί σαν φυλή. Το έχουμε αυτό. Είναι όμως και απαραίτητο ιδίως σε γιορτές να χαλαρώνουμε και λίγο. Δεν είμαστε μηχανές. Παραμένουμε άνθρωποι ή τουλάχιστον προσπαθούμε να παραμείνουμε.

Είναι ωραίο μετά από τόσα χρόνια να γιορτάζεις παραδοσιακά το Πάσχα. Δεν είμαι ιδιαίτερα θρήσκος αλλά πιστέψτε με και το αντιλαμβάνεσαι πιο έντονα στην ξενιτιά χωρίς παραδόσεις, ήθη και έθιμα δεν έχεις ψυχή. Κάπως έτσι κατάντησαν εδώ.

Μην κοροϊδεύετε τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας. Αν έρθετε σε έναν πολιτισμό που δεν έχει τίποτε από αυτά θα τα αναπολήσετε.

Εύχομαι να ξεκουραστήκατε έστω λίγο και εσείς φίλοι μου αναγνώστες. Οι εποχές είναι περίεργες και απαιτούν υπεράνθρωπες αντοχές.

#είμαστε #γερμανικό #άνθρωποι #αντιλαμβάνεσαι #ανθρώπους #γιορτή #έχουμε #αλήθεια #καθένας #πατρίδας