Προσέξτε τον ύπνο σας. Ένα πράγμα που θεωρούμε δεδομένο αλλά δεν είναι. @gardumpa Health 2 months ago

Φαίνεται αυτονόητο. Κουράζεσαι, ξαπλώνεις, κοιμάσαι. Τόσο απλό. Αν δεν κοιμηθείς και πολύ ώρα ή σε πάρει ο ύπνος αργά δεν τρέχει και τίποτα.

Άνηκα στην τυχερή κατηγορία των ανθρώπων που κοιμόταν οπουδήποτε και πανεύκολα. Στο πάτωμα, σε σκηνή, σε καναπέ, σε φυλάκιο του στρατού, στο χόρτο. Συνήθως ο ύπνος συνεχόμενος και τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Παρά την πολύπαθη ζωή μου αυτό ίσως με βοήθησε να μην τα τινάξω νεότερος.

Ερχόμενος στη Γερμανία αυτό άλλαξε. Μου προκάλεσε εντύπωση μόλις ήρθα εδώ ότι περισσότερο από το 50% των Γερμανών αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ύπνο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία.

Το αρρωστημένο περιβάλλον και η δυσκοίλια κοινωνία η αλήθεια είναι ότι επιβαρύνουν τον ψυχισμό σου. Οι άνθρωποι είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές. Η γερμανική κοινωνία έχει στηθεί από απάνθρωπο ολοκληρωτικό καθεστώς πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δυστυχώς δεν έχουν αποβάλλει πολλούς από τους νόμους και την φιλοσοφία εκείνης της εποχής. Είχα διαβάσει μάλιστα ότι περισσότεροι από τους μισούς δεν κοιμούνται χωρίς φαρμακευτική στήριξη. Κάτι κάνουν προφανώς λάθος. Δεν ξενυχτούν λόγω κρίσης. Ξενυχτούσαν και σε εποχές οικονομικής ακμής και ευημερίας.

Για να μην τα πολυλογώ διότι ετοιμάζομαι και εγώ όπως κάθε Έλληνας για τον εορτασμό του ορθόδοξου Πάσχα έκανα έξι μήνες να κοιμηθώ σωστά.

Ύπνος πολύ αργά, διακοπτόμενος και με πολύ κακή ποιότητα. Δεν έδωσα σημασία. Σιγά λέω απλά θα κοιμηθώ καλύτερα την επόμενη ημέρα.

Μετά άρχισε η κατάρρευση. Ένα-ένα οι δείκτες του αίματος άρχισαν να τα παίζουν. Απέκτησα ανοσοποιητικό ελβετικό τυρί. Κάθε βακτήριο, γρίπη, ιός θα εκδηλωνόταν στη χειρότερη μορφή στο σώμα μου.

Η κατάσταση δεν ήταν απλά επώδυνη και δύσκολη αλλά απείλησε τη ζωή μου. Φυσικά ζήτησα ιατρική βοήθεια.

Τώρα κοιμήθηκα τρεις μέρες σαν άνθρωπος. Με μόνο τρία βράδια η διαφορά είναι εντυπωσιακή. Πολύ καλύτερη πνευματική ικανότητα, πολύ μεγαλύτερες αντοχές, λιγότεροι πόνοι, όρεξη και πάλι για δημιουργία.

Συμβουλή ιδίως για μετανάστες. Μην αμελείτε το θέμα του ύπνου.

Μπορεί να σας σκοτώσει.

#αλήθεια #σημασία #κοινωνία #άνθρωποι #κοιμηθώ #ποιότητα #ανοσοποιητικό #απέκτησα #παίζουν #άρχισαν