Το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου. Προτάσεις και λύσεις για λιγότερα χάπια.

 

Πριν λίγο καιρό έγραψε η Βίκυ ένα άρθρο για το θέμα. Ως θύμα και γω της νόσου ήθελα να γράψω τη θέση μου για την πάθηση. Έχω σκεφτεί και λύσεις στο πρόβλημα εκτός αυτού που σκέφτηκε πιθανώς η ίδια η γερμανική κυβέρνηση.

Πριν λίγες μέρες έγραψε η Βίκυ το άρθρο "Το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου". 

Τι είναι το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου;

Αν και η ιατρική επιστήμη επίσημα ακόμα δεν το έχει αναγνωρίσει θα τολμήσω έναν ορισμό. Το ότι δεν το έχει αναγνωρίσει ακόμα η επιστήμη ως νόσημα δεν σημαίνει τίποτα. Στην Αμερική τους πήρε 30 χρόνια να παραδεχθούν τον συσχετισμό καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα.

Το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου είναι το νόσημα κατά το οποίο εμφανίζονται κάποια ή όλα τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Δεν θέλεις να ανοίξεις το γραμματοκιβώτιο
 • Το ανοίγεις όταν ξεχειλίσει
 • Αδειάζεις το περιεχόμενο του γραμματοκιβωτίου σε μια κούτα και δεν ανοίγεις ποτέ τις επιστολές
 • Έχεις στομαχικό άλγος όταν το ανοίγεις
 • Δεν θέλεις καν να περάσεις από το σπίτι σου σκεπτόμενος τι διάολο θα σου έχουν στείλει πάλι
 • Όταν ακούς ταχυδρόμο και θέλεις να γίνεις εγκληματίας
 • Όταν βλέπεις επιστολές μέσα στο γραμματοκιβώτιο ενώ στην πραγματικότητα είναι άδειο
 • Σκέφτεσαι να το ξηλώσεις από τον τοίχο
 • Σκέφτεσαι να αφαιρέσεις το όνομά σου ή να βάλεις πλαστό

Ο παραπάνω ορισμός δεν είναι επιστημονικός αλλά μάλλον καταλαβαίνετε για ποιο πρόβλημα μιλάμε.

Πως παθαίνεις το σύνδρομο

Στη Γερμανία το έχει ο μισός πληθυσμός. Μπορεί και περισσότεροι.

Ερχόμενος στην χώρα πριν 7 χρόνια το κόστος μιας απλής επιστολής εσωτερικού ήταν 17 σέντς. Σήμερα είναι 80 σέντς.

Υπήρχε την εποχή εκείνη μια συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης ότι το κόστος ήταν εξευτελιστικά χαμηλό και είχε κρατηθεί το ίδιο για δέκα χρόνια και αυτό έπρεπε να αλλάξει.

Οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις είχαν βρει τη χαρά τους με το κόστος των 17 σέντς. Φαντάζομαι πλήρωναν ακόμα λιγότερα στην περίπτωση ομαδικών επιστολών.

Αποτέλεσμα; Επιστολές με τους κουβάδες. Θυμάμαι στην περιοχή του Άαχεν που ζούσα κάθε 2-3 μέρες το γραμματοκιβώτιό μου ξεχείλιζε. Δεν ήταν μάλιστα από τα μικρά. Ήταν από αυτά που είναι μεγαλύτερα από Α4. Μπαμπάτσικο δηλαδή.

Διαφημιστικά και επιστολές κάθε αρρώστου και καθυστερημένου έφταναν στο σπίτι μου. Επιστολές του τύπου οφείλεις 87€ για το θέμα με κωδικό 2948272904/291. Αν καταλάβατε εσείς τόσο καταλάβαινα και εγώ. Στην επιστολή είχε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας χωρίς όνομα. Αναφέρομαι σε επιστολές από την περιοχή του Άαχεν. Το τηλέφωνο δεν το απαντούσε ποτέ κανείς. Μετά έστελναν το ίδιο με προσαύξηση!

Μιας και αναφέρθηκα στο Άαχεν να σημειώσω κάτι για τους φίλους αναγνώστες. Αν έχετε την επιλογή να πάτε να πολεμήσετε στο Αφγανιστάν ή απλά να μείνετε στο Άαχεν προτιμήστε το Αφγανιστάν. Μετατραυματικό σύνδρομο θα έχετε και στα δυο (PTSD). Απλά αυτό από το Άαχεν θα είναι χειρότερο. Οι άνθρωποι είναι ανώμαλοι. Εκεί έπαθα και το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου.

Με τα συνεχή τους λάθη, παραλείψεις, ασάφειες και ναζιστικές πρακτικές κόντεψαν να με οδηγήσουν στον οικονομικό θάνατο. Απέτυχαν όμως όταν βρήκαν τον μάστορά τους και δεν ήμουν εγώ αυτός.

Το παράδειγμα με την επιστολή των 87€ αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Έφτασα σε δικηγόρο με καμιά δεκαριά υποθέσεις με πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ανύπαρκτα ποσά στην πλειοψηφία τους. Ποσά που προέκυψαν από επιστολές που ποτέ δεν πήρα (τα γραμματοκιβώτια ήταν στο δρόμο), από υπηρεσίες που ποτέ δεν έλαβα, από κλήσεις που επίσης ποτέ δεν παρέλαβα από την μάνας τους το δεν κάνει να γράψω.

Μέτρα αντιμετώπισης

Η πρόκληση ψυχικής βλάβης αποτελεί εξίσου αδίκημα όσο και η πρόκληση σωματικής βλάβης. Στις σύγχρονες χώρες του δυτικού κόσμου η άσκηση ψυχολογικής βίας αποτελεί ποινικά κολάσιμο αδίκημα. Δύσκολο να αποδειχθεί αλλά τουλάχιστον νομικά τιμωρείται.

Κάποιος προκαλεί το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου. Δεν μπορεί να υποφέρει η μισή Γερμανία από αυτό και να μην προκαλείται από κανέναν. Κάποιος κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσει για την πρόκληση της βλάβης.

Μέχρι να γίνει αυτό προτείνω τα παρακάτω μέτρα

 1. Το κόστος της απλής επιστολής εσωτερικού θα πρέπει να ανέρχεται στα 5€. Καμία έκπτωση σε περίπτωση μαζικών επιστολών.
 2. Σε περίπτωση αποστολής λογαριασμού που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (λάθος ή με δόλο) θα πρέπει άμεσα ο θύτης να καταβάλει το δεκαπλάσιο του ποσού που αναγράφει η επιστολή. Σας έστειλαν δηλαδή να πληρώσετε 500€ για κάτι που δεν πρέπει να πληρώσετε; Θα οφείλει ο θύτης άμεσα εντός 10 εργάσιμων ημερών να σας καταβάλει στον τραπεζικό σας λογαριασμό το ποσό των 5.000€. Έτσι θα το σκέφτονται διπλά πριν σας στείλουν κάτι.
 3. Απαγόρευση αποστολής διαφημιστικού υλικού μέσω επιστολών. Στην περίπτωση που κάποιος παραβεί το νόμο θα πρέπει να καταβάλει ποινή 100.000€.
 4. Αν κάποια υπηρεσία στείλει μέσω επιστολής ερωτηματολόγιο που έχετε ήδη απαντήσει η υπηρεσία θα πρέπει άμεσα εντός 10 εργάσιμων ημερών να σας καταβάλει στον τραπεζικό σας λογαριασμό το ποσό των 150€ ως αποζημίωση. Έτσι θα κοιτάνε πρώτα αν έχει ήδη απαντηθεί και αν συντρέχει σοβαρός λόγος να το ξαναστείλουν.
 5. Σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθους από ιδιωτική εταιρεία ή κρατική υπηρεσία (στο όνομα του παραλήπτη, σε κάποια απαίτηση, οτιδήποτε) θα πρέπει να αποζημιώνεται και πάλι ο παραλήπτης για τα τηλέφωνα που θα πρέπει να κάνει, την επίσκεψη σε κάποια υπηρεσία κτλ. Το κόστος της αποζημίωσης θα ορίζεται ως 150€ για κάθε μέρα που δαπανά ο παραλήπτης για να λύσει το θέμα.

Ψηφίστε με.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου.

Με τον τρόπο αυτό στηρίζεις τις τελευταίες οάσεις ελεύθερης δημόσιας γραφής. Στήριξε τη σελίδα για να μπορεί να στηρίξει και σένα.

Ρίξε μια ματιά και στα τελευταία μου άρθρα..

 
Τα περισσότερα καταστήματα είναι πλέον ανοιχτά, η κόρη μου επισκέπτεται (!) το σχολείο μια φορά την εβδομάδα. Κάποια κρατίδια σκέφτονται να άρουν όλους τους περιορισμούς.
 
Το γράφω με σχετική σιγουριά διότι το έγραψε το Κοράνι (Bild). Επιστήμονες της κακιάς ώρας συμβούλεψαν λέει την Ανγκέλα της καρδιάς μας να τα ανοίξει σταδιακά όλα.
 
Είχαμε διαβάσει ότι οι Κινέζοι είχαν πειραματιστεί με φάρμακα κατά του AIDS. Στη συνέχεια το ίδιο έπραξαν και άλλες χώρες. Νέα έρευνα αποδεικνύει πλέον ότι ο ιός επιτίθεται στα Τ-λεμφοκύτταρα όπως ακριβώς και ο HIV (AIDS).
 
Η Γερμανία εκτός της Βαυαρίας δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα αυστηρή καραντίνα με χαρτάκια, SMS και ποινές αν εξέλθεις της οικίας σου χωρίς σημαντικό λόγο.
 
Έλλειψα αρκετό καιρό το γνωρίζω αν και όσοι με ακολουθείτε στο Twitter θα διαβάζατε νέα μου.
 
Άλλη μια φορά θα αναφερθώ στα σόσιαλ μίντια. Αυτές τις μαγικές πλατφόρμες με τα πολλά περίεργα...
 
Αυτό που θα διαβάσετε σήμερα είναι πέρα για πέρα αληθινό 
 
Στις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις μας υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Παντού παίζει μουσική. Έχουμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις τι ακριβώς ακούμε μέσω email και κοινωνικών δικτύων. Έτσι αποφασίσαμε η Βίκυ και εγώ να κάνουμε ένα άρθρο-λίστα τραγουδιών. Απολαύστε τα!
 
Ο κόσμος γύρω μας δεν μου αρέσει, δεν μου ταιριάζει. Χρόνια πάλευα με τον εαυτό μου για το αν ο κόσμος μας όντως έχει θέματα ή εγώ απλά βλέπω τα πράγματα προβληματικά. Αφού δεν μου ταιριάζει ας γράψω προτάσεις για έναν διαφορετικό καλύτερο κόσμο.
 
Η ανθρώπινη βλακεία είναι αήττητη. Κυριολεκτικά! Τάδε έφη Μπέρτολτ Μπρεχτ
 
Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι μια χαρά και η αγορά της Αμερικής σε φρενήρη άνθηση. Από ό,τι φαίνεται τα πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
 
Και κάπως έτσι τα νεύρα σου γίνονται κρόσσια στην αρχή και μετά συνηθίζεις σιγά σιγά. Κακό πράγμα η συνήθεια. 
 
Πόσες φορές έχουμε ακούσει κάποιους να τσουβαλιάζουν κατηγορίες ανθρώπων έτσι αυθαίρετα και γενικεύοντας από μεμονωμένα περιστατικά..
 
Για μένα το YouTube ήταν μια τεράστια βιβλιοθήκη γνώσης. Ίσως αυτό ακούγεται περίεργο σε μια πλατφόρμα όπου οι φάρσες και τα βίντεο με γάτες τα σπάνε. Ήταν η διασκέδασή μου, η χαλάρωση, μια τεράστια πηγή γνώσης.
 
Είπα και γω να χαλαρώσω λίγο στο youtube βλέποντας τα απομεινάρια των καναλιών που παρακολουθώ. Σκάει στα μούτρα μου μια διαφήμιση στα γερμανικά. Ένας στους δυο Γερμανούς θα νοσήσει από καρκίνο. Ασφαλίσου να πάρεις 50.000€.
 
Όλα θα πάνε καλά κι αν δεν πάνε θα τα κάνουμε εμείς να πάνε. Δεν πιστεύω να μη με πιστεύετε;
 
Σήμερα μπήκα στο τραμ μιας άλλης γραμμής από αυτήν που συνήθως παίρνω για να πάω στη δουλειά μου.
 
Παλαιότερα χρειαζόμασταν ηχεία για τον υπολογιστή. Πιθανώς έναν ενισχυτή στο σαλόνι με συσκευές αναπαραγωγής δίσκων, κασετών, ραδιοφώνου κτλ. Σήμερα τα ενεργά ηχεία είναι τόσο ποιοτικά και με την προσθήκη bluetooth αντικαθιστούν επάξια πολύ ακριβότερα συστήματα.
 
Είναι ένα θέμα και αυτό. Ο κόσμος υποφέρει. Μόλις αγόρασε την 4Κ τηλεόρασή του και δεν έχει περιεχόμενο να δει σε αυτή την ανάλυση. Το tomsnews είναι εδώ να βοηθήσει και στο κομμάτι αυτό.
 
Μάθε παιδί μου γράμματα. Ό,τι μάθεις στη ζωή σου καλό είναι.
 
Λένε πως στα κομμωτήρια, τους μπάρμαν και τους δικηγόρους λένε τα πάντα. Και ναι, αυτό ισχύει. Σε ένα κομμωτήριο μπορείς να μάθεις τα  άπλυτα του γείτονα, τους καημούς που τραβάει μία γυναίκα από το σόι και τα πεθερικά της , τα πάντα.
 
Όταν ήμουν μικρή, 4 ετών περίπου σε ένα ταξίδι μας από Γερμανία Ελλάδα οι γονείς μου με πήγαν στην Αθήνα μας να δω την πρωτεύουσα και όσα πιο πολλά από τα αρχαία μνημεία της.
 
Όπως έχω γράψει κι άλλη φορά είμαι πολύ παρατηρητικός άνθρωπος. Θέμα χαρακτήρα. Ένα παραπάνω εδώ στη Γερμανία που είναι τελείως διαφορετική από τη χώρα μας. Είναι σαν παιχνίδι για μένα.
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Forbes πριν δυο χρόνια. Απορώ με τον πόλεμο κατά του ατμίσματος πως τους ξέφυγε και δεν το έχουν ξηλώσει ακόμα. Δείτε λίγο ποια είναι η Sally Satel.
 
Υπάρχει ένα κανάλι στο youtube το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Εκτός του ότι λατρεύω να ακούω Αγγλικά (Βρετανικά) υπάρχει ένας τύπος που πάει και βρίσκει παλιές συσκευές αναπαραγωγής ήχου και όχι μόνο, τις επισκευάζει και τις παρουσιάζει. Δείτε το κανάλι του Techmoan.
 
Ίσως να μην το παρατηρήσατε (πως να το δείτε άλλωστε) αλλά το tomsnews τρέχει με την νέα έκδοση του VerdinCMS. Χάθηκα λίγο στον κώδικα για να ολοκληρώσω την τέταρτη έκδοση.
 
Και κάνεις μια έτσι κι έχουν περάσει 49 ολόκληρα χρόνια κι εσύ κάποιες στιγμές, λίγες νιώθεις ακόμη παιδί. Γιατί παιδί είσαι όσο ζουν οι γονείς σου..
 
Κάτι που δεν περίμενα ποτέ να αποκτήσω ήταν το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου. Ναι προφανώς και δεν είναι ιατρικός όρος, διότι πρέπει να συμβαίνει μόνο στη Γερμανία. Τουλάχιστον στην Ελλάδα που έζησα τόσα χρόνια δεν είχαμε τέτοια θέματα.
 
Η σελίδα για πολύ καιρό είχε έναν αρθρογράφο. Την αρχοντιά μου. Στην πορεία η σελίδα άρχισε να γίνεται δημοφιλής και εκδήλωσαν ενδιαφέρον να γράφουν και άλλοι. Ναι, και εσύ μπορείς.
 
Παρασκευή σήμερα, τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας για μένα τουλάχιστον. Υπερτιμημένη ως μέρα αλλά η πιο κοντινή στο ΣΚ της καρδιάς μας. Περπατάς ανάλαφρα το πρωί να πας στη στάση να πάρεις το τραμ και...
Παλαιότερα Δημοφιλή