Είμαι ο μόνος που αγαπά παλιά συστήματα ήχου; Εκείνα με την απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής, τα πολλά λαμπάκια και τους αναλογικούς δείκτες.

 

Υπάρχει ένα κανάλι στο youtube το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Εκτός του ότι λατρεύω να ακούω Αγγλικά (Βρετανικά) υπάρχει ένας τύπος που πάει και βρίσκει παλιές συσκευές αναπαραγωγής ήχου και όχι μόνο, τις επισκευάζει και τις παρουσιάζει. Δείτε το κανάλι του Techmoan.

Το κανάλι αυτό με γυρίζει πολλά χρόνια πίσω.

Εποχές στις οποίες πιτσιρικάς πήγαινα στα καταστήματα της Γερμανίας και θαύμαζα τους νέους ενισχυτές, συσκευές αναπαραγωγής δίσκων και κασετών. Τους αναλογικούς τότε δέκτες ραδιοφώνου, ηχεία κάθε μεγέθους και κόστους. Τεχνολογικά η Γερμανία εκείνη την εποχή ήταν αρκετά μπροστά. Θυμάμαι που φέρναμε λαθραία συσκευές αναπαραγωγής βιντεοκασέτας στη βαλίτσα. Ναι, απαγορευόταν τότε.

Θυμάμαι μάζευα τα χρήματα που μου έδιναν οι συγγενείς εδώ και κάθε φορά που ερχόμουν αγόραζα και μια "φέτα". Ξέρετε εκείνα τα συστήματα που ενισχυτής, ραδιόφωνο, κασέτα κτλ ήταν χώρια. Αν τα έβαζες το ένα πάνω στο άλλο έφτανε η σύνθεση τον όγκο ενός μικρού ψυγείου.

Είχα φτάσει να φτιάξω δικά μου ηχεία. Είχα αγοράσει δυο σασί ηχείων από την Quelle. To Amazon της εποχής. Απλά αντί για σελίδα στο διαδίκτυο (που δεν υπήρχε) έστελνε ένα κατάλογο στο σπίτι ο οποίος είχε το μέγεθος σύγχρονου καταλόγου του ΟΤΕ.

Κόλλησα πιτσιρικάς τότε (ανήλικος ακόμα) τους κώνους με την πλακέτα που έκανε το διαχωρισμό συχνοτήτων. Ολόκληρη ιστορία ποιους κώνους θα επέλεγα. Πολλή μελέτη. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ο ήχος ήταν (για την εποχή) απίστευτος.

Είχα μια μεγάλη συλλογή από δίσκους LP την οποία και λάτρευα. Είχα εκατοντάδες κασέτες. Δεν τις άκουγα μόνο αλλά ζωγράφιζα και τα εξώφυλλα. 

Στη συνέχεια απέκτησα μια μεγάλη συλλογή από CD. Μεταναστεύοντας Γερμανία τα άφησα όλα αυτά πίσω μου. Το μόνο που πήρα μαζί μου ήταν ένας δίσκος με 120.000 mp3. Πάει και ο δίσκος σήμερα. Τον διέγραψα. Ένας ολόκληρος κόσμος που μου πρόσφερε χαρά πέθανε.

Με τη μουσική έχω ιδιαίτερο θέμα. Παίζω αρμόνιο από τα 15. Πήγα τρία χρόνια ωδείο και εκεί έμαθα να παίζω και πιάνο. Η μουσική για μένα είναι ένα ταξίδι. Ένας ολόκληρος κόσμος. Ένας κόσμος που χάθηκε σε bits και bytes ψηφιακών ροών ήχου τύπου Spotify.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται. Περιμέναμε σαν τρελοί το νέο άλμπουμ κάποιου συγκροτήματος. Τα ακούγαμε με φίλους. Το δανείζαμε. Μας δάνειζαν. 

Σαββατοκύριακα συμμαζεύαμε τη συλλογή μας. Την καθαρίζαμε. Αλλάζαμε τα νάυλον μέσα στα οποία βάζαμε τους δίσκους LP για να μην φθείρονται. Αργότερα καθαρίζαμε τα CD, αλλάζαμε τις σπασμένες θήκες. Γράφαμε κασέτες. Φτιάχναμε κασέτες για να "ρίξουμε" εκείνη την κοπελιά με τα λαμπερά μάτια. Την ταξιδεύαμε μέσα από τη μουσική μας.

Ερωτευτήκαμε, γελάσαμε, κλάψαμε, πονέσαμε, χαρήκαμε μέσα από τη μουσική. Ένας ολόκληρος κόσμος με αναλογική μουσική, λαμπάκια, αναλογικούς δείκτες και μηχανικούς θορύβους.

Αν θέλετε να νοσταλγήσετε και εσείς ένας τύπος κάνει καταπληκτική δουλειά.

Το κανάλι του θα το βρείτε εδώ.

Show me some LOVE

Please share this post! Use the buttons below.

 
Από το 2014 στο τιμόνι της Microsoft βρίσκεται ο Satya Nadella. Ένας άνθρωπος που η ιδιοσυγκρασία του δεν έχει καμία σχέση με τον Bill Gates ή τον Steve Ballmer που διαδέχθηκε
 
Μια μέρα καυτή χθες στο Ντίσελντορφ, αλλά ποιος κάθεται σπίτι όταν έχει την ευκαιρία να βολτάρει με μια φίλη κι ας είναι και μικρή.
 
Τουλάχιστον έτσι νομίζω. Έτσι είναι αυτά. Μετά από 9 μήνες δημιουργείται μια νέα ζωή. Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στο λογισμικό.
 
Η αλήθεια είναι πως δεν τα μετρώ πια τα καλοκαίρια στην ξενιτιά. Ωστόσο φρομ τάιμ του τάιμ το μυαλό αναπολεί και μετράει αυτόματα. Δεν ξέρω από που κλείνουν τα νοτιφικέισονς.
 
Καιρό είχα να γράψω ένα ασυνάρτητο άρθρο με σκόρπιες σκέψεις και νέα μου. Πως πάνε τα πράγματα Μήτσο μου;
 
Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πόσα ακριβώς ζουμιά έχω δοκιμάσει τα τελευταία 2 χρόνια. Γνωρίζω όμως ποια είναι τα αγαπημένα μου. Αυτά που κάνουν τα σάλια μου να τρέχουν
 
H Aspire είναι μια εταιρεία στην οποία οφείλω ουσιαστικά τη διακοπή του καπνίσματος. Με το Kit του Ναυτίλου αποχωρίστηκα για πάντα μια συνήθεια που πιθανότατα θα με έστελνε στα ραδίκια
 
Μετά από τρεις εβδομάδες καθημερινής και εντατικής χρήσης του Odin 200 παραθέτω τις εντυπώσεις μου για το μοντάκι κατασκευής της Dovpo
 
Το βίντεο είναι εντυπωσιακό. Η έκρηξη θυμίζει περισσότερο πυρηνική έκρηξη παρά συμβατική. Απίστευτη συλλογή βίντεο λήψεων από όλες τις γωνίες.
 
Όταν σχεδιάζουμε τα συστήματα του σπιτιού μας υπάρχει ένα περιφερειακό το οποίο συχνά αγνοούμε. Τι είναι ένα σύστημα NAS;
 
Ο χρυσός πλέον για τα καλά πάνω από τα $2000 η ουγγιά. Το ασήμι ακολουθεί τη φρενήρη πορεία του χρυσού. Δείκτης ανεργίας μεγαλύτερος του 1929, εκατομμύρια σπίτια υπό καθεστώς έξωσης.
 
Δεν είναι πολλά είναι αλήθεια. Λιγότερα από 300. Το γεγονός και μόνο ότι είναι 300 ενώ έχω γράψει χιλιάδες κάτι λέει
 
Έχω περάσει από κάμερες της Canon (70D), περίεργα μικρόφωνα σε μέγεθος αγγουριού, τρίποδες, τσάντες με μπαταρίες και μνήμες. Τώρα προσπαθώ να δημιουργήσω ένα σύστημα που μπορώ να κουβαλάω παντού και πάντα μαζί μου.
 
Βρήκα λίγο χρόνο και καθάρισα τα τεύχη που έχω μαζέψει εδώ και χρόνια με προσοχή. Βρήκα και ζελατίνες στο Άμαζον και τα έχωσα μέσα.  Έτσι μου ήρθε να τα διαβάσω όλα πάλι από την αρχή. Στην επόμενη καραντίνα.
 
Ένα από τα πιο περίεργα και μοναχικά καλοκαίρια ολόκληρης της ζωής μου. Τεχνικά έκανα πολλά πράγματα. Δεν άφησα το χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος. Αυτή η ιστορία όμως με τον ιό έχει αλλάξει τις ζωές θαρρώ όλων. Μεταξύ αυτών φυσικά και τη δική μου.
 
Δεν βγάζω άκρη. Δεν έχει καμία λογική. Κάποιος να μου το εξηγήσει.
 
Εδώ και χρόνια παρακολουθώ βίντεο μετατροπής φορτηγών ή λεωφορείων σε σπίτια. Ακολουθώ κανάλια ανθρώπων που μετατρέπουν ή επισκευάζουν τέτοιου τύπου οχήματα. Με τις ώρες μιλάμε.
 
Ο Fun Fun Function είναι συνάδελφος προγραμματιστής που παρατάει το YouTube μετά από 5 χρόνια για να ασχοληθεί με τον προγραμματισμό στον τομέα .. της ψυχικής υγείας. Παραθέτει συγκλονιστικά στοιχεία για το τεράστιο πρόβλημα της παγκόσμιας ψυχικής υγείας που μαστίζει την εποχή μας
 
Είχα καιρό να γράφω 2-3 άρθρα την ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι μου είχε λείψει. Τώρα γράφω πάλι κείμενα και συνάμα μπόλικο κώδικα. Βρίσκω πάλι τη χαρά και την ικανότητα να το κάνω.
 
Γνωρίζω ότι τη σελίδα μου την διαβάζουν πολιτικοί διαφόρων χωρών. Όπως επίσης και επιφανείς νομικοί. Το Facebook παραβιάζει τη νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων εξαναγκάζοντας το χρήστη να ανεβάσει όλο τον κατάλογο των επαφών του! Τι ζούμε.
 
Συχνά πυκνά με ρωτούν φίλοι τι υπολογιστή χρησιμοποιώ για να γράψω κώδικα και τα κείμενα του tomsnews. Καιρός ήταν λοιπόν να αφιερώσω ένα άρθρο και σε αυτό.
 
Μια πολιτεία μόνο δέχθηκε 900 email από πολίτες ότι παρέλαβαν από Κίνα φακέλους με σπόρους που ουδέποτε παρήγγειλαν! Σε εγρήγορση οι αρχές εκδίδουν εσπευσμένα οδηγίες για το περίεργο φαινόμενο και την ασφάλεια των πολιτών.  Φόβοι για τις καλλιέργειες.
 
Λατρεύω το περπάτημα. Ένα χούι που έχω από μικρός. Παλαιότερα το έκανα μόνος. Το περπάτημα με χαλαρώνει, βάζει τις σκέψεις μου σε μια σειρά. Πλέον στις βόλτες έχω την τιμή να με συνοδεύει μια μικρή κυρία. Η κόρη μου.
 
Μια δουλειά που ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου του 2018 ολοκληρώθηκε χθες. Την ημερομηνία 25 Ιουλίου 2020 θα την θυμάμαι για καιρό ακόμα.
 
Στο YouTube μπορείς να χάνεις το χρόνο σου ή να μάθεις σχεδόν οτιδήποτε θέλεις. Είναι θέμα επιλογής όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Εδώ στο tomsnews συχνά παρουσιάζουμε κάποια κανάλια που θεωρούμε ότι προσφέρουν κάτι.
 
Τομ στην καταστροφή λειτουργείς καλύτερα. Αυτό είπε ένας φίλος ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια φίλος γιατί τρελάθηκε από την πολλή χορτοφαγία και απομόνωση.
 
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή με πιάνει μια μελαγχολία. Μα θα μου πείτε μπαίνει το καλοκαιράκι και εσύ στεναχωριέσαι; Υπάρχει κάτι το οποίο η μετανάστευση κάνει ολοένα και πιο δύσκολο.
 
Τα περισσότερα καταστήματα είναι πλέον ανοιχτά, η κόρη μου επισκέπτεται (!) το σχολείο μια φορά την εβδομάδα. Κάποια κρατίδια σκέφτονται να άρουν όλους τους περιορισμούς.
 
Το γράφω με σχετική σιγουριά διότι το έγραψε το Κοράνι (Bild). Επιστήμονες της κακιάς ώρας συμβούλεψαν λέει την Ανγκέλα της καρδιάς μας να τα ανοίξει σταδιακά όλα.
 
Είχαμε διαβάσει ότι οι Κινέζοι είχαν πειραματιστεί με φάρμακα κατά του AIDS. Στη συνέχεια το ίδιο έπραξαν και άλλες χώρες. Νέα έρευνα αποδεικνύει πλέον ότι ο ιός επιτίθεται στα Τ-λεμφοκύτταρα όπως ακριβώς και ο HIV (AIDS).