Το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου

 

Κάτι που δεν περίμενα ποτέ να αποκτήσω ήταν το σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου. Ναι προφανώς και δεν είναι ιατρικός όρος, διότι πρέπει να συμβαίνει μόνο στη Γερμανία. Τουλάχιστον στην Ελλάδα που έζησα τόσα χρόνια δεν είχαμε τέτοια θέματα.

Σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου, λοιπόν και για τη Γερμανία θα έπρεπε να είναι δόκιμος όρος. Όταν είσαι νιου έντρι στη χώρα, με το που πατήσεις το πόδι σου και πας να δηλωθείς αρχίζει ο καταιγισμός αλληλογραφίας από τις αρχές. Πρώτα σου έρχεται το ΑΦΜ σου όσων ετών κι αν είσαι, ακόμη και μηνών. Ναι αλήθεια και τα νεογέννητα έχουν ΑΦΜ εδώ. Μετά και πριν προλάβεις να αγοράσεις ένα κρεβάτι ώστε να έχεις που την κεφαλή κλίνη (κι όχι κλίναι) έρχεται ο κρατικός πληροφοριοδότης, ράδιο και τηλεόραση να σου ζητά τραπεζικά στοιχεία ώστα να σου αφαιρεί 51€ κάθε τρίμηνο. Εσύ μπορεί να μην έχεις καν προλάβει να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό εντωμεταξύ. Εγκάλ που λένε κι αυτοί εδώ, αδιάφορο δηλαδή, να τσακιστείς να πας! Κανονικά ένας ανά κάθε σπίτι το πληρώνει. Μόλις δηλώσεις και σύζυγο εδώ, έχουμε και διαφορετικά επίθετα εμείς οι νεοέλληνες, άντε να καταλάβουν τι συμβαίνει λες και δε ζουν χρόνια εδώ έλληνες κι εξηγείς τα αυτονόητα. Άπειρες εργατοώρες χαμένες (για μας λέω), αυτοί ούτως ή άλλως τρέφονται από τον κρατικό κορβανά. Αυτό γίνεται δια αλληλογραφίας εννοείται. Πάνε κι έρχονται τα γράμματα. Και τα νεύρα κρόσια. Κι αν δεν γνωρίζεις και τη γλώσσα, κλάφτα Χαράλαμπε κι οι λοιποί συγγενείς μαζί του, όχι μόνος. Μετά ενημερώνεις την υπηρεσία ρεύματος. Α εδώ υποκλίνομαι διότι ένα γράμμα το χρόνο στέλνουν αυτοί, τον εκκαθαριστικό λογαριασμό και πόσο θα σου χρεώνουν κάθε μήνα για την επόμενη χρονιά. Κιμπάρηδες οι τύποι. Το σωστό θα το πω. 

Μετά έρχεται η ώρα της ασφάλειας υγείας, λάτρης της αλληλογραφίας και της χαρτούρας. Χαρτούρα για οτιδήποτε και να θέλουν και αποδεικτικά και βεβαιώσεις και μήπως έτσι και μήπως αλλιώς και χίλιες δυο βλακείες άχρηστες. Απλά είναι τυποποιημένα τα έγγραφα να καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις και καταλαβαίνετε τι γίνεται κάθε φορά. Ενώ έχεις δώσει μέιλ και άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι είναι αποδεκτό εδώ, δε χρειάζονται γνήσια υπογραφής κλπ, αλλά όχι εκεί να ξοδεύουμε τόνους χαρτιά γιατί έχουμε κι οικολογική συνείδηση. 

Αν έχεις παιδιά; Α καλά. Εκεί να δεις χαρτούρα. Είναι τα ίδια παιδιά; Από τον ίδιο γάμο; Μήπως έχετε κανένα άλλο; Μήπως πέθανε κανένα; Μήπως κάνατε κάποιο μωρό; Λες και δεν θα το ξέρανε. 

Να μην πιάσουμε και το θέμα σπίτι. Η διαχείριση σε ενημερώνει με χίλια δυο χαρτιά πότε πρέπει να πλένεις, τι ώρα να κατεβάζεις τα σκουπίδια σου στον ακάλυπτο που έχει μόνο τους κάδους απορριμάτων, τι ώρα μπορείς να πλένεις το αυτοκίνητο (ενώ στην πραγματικότητα μόνο στο πλυντήριο μπορείς), τι ώρα να κατεβάζεις τα παιδιά να παίξουν, εντωμεταξύ δεν υπάρχει τέτοιος χώρος στην πολυκατοικία. 

Να μην πιάσω όλες τις υπηρεσίες γιατί θα χρειαστώ 3 μήνες να γράφω.

Τώρα στην περίπτωση που κάνεις κάποιο λάθος εσύ, εκ παραδρομής ή έλλειψης κατανόησης εκεί έρχονται κίτρινοι φάκελοι προειδοποιητικοί λες κι έχεις κάνει έγκλημα, ενώ στα πιο σκούρα κόκκινοι φάκελοι που εκεί θες το δικηγόρο σου. 

4 χρόνια εδώ έχω μια στήλη στο έπιπλο του σαλονιού με 10 κλασέρ μεγάλα γεμάτα χαρτιά. Στην Ελλάδα 15 χρόνια, τα ίδια 4 άτομα ούτε τα μισά χαρτιά μάζεψα που κρατούσαμε κι αποκόμματα όλων των λογαριασμών κάθε δίμηνο, τετράμηνο κλπ. Εδώ τέτοιοι λογαριασμοί ρεύματος, νερού, κοινοχρήστων δεν έρχονται. Πληρώνονται απευθείας με πάγιες εντολές που υποχρεωτικά δίνεις.

Κάθε φορά που γυρνώ στο σπίτι τρομάζω να ανοίξω το γραμματοκιβώτιο για το τι θα βρω μέσα. Μιλώντας και με άλλους έλληνες εδώ που μάλιστα ζουν χρόνια έχουν την ίδια φοβία. Οπότε το βαφτίσαμε σύνδρομο του γραμματοκιβωτίου. Αν κάποιος ειδικός ενδιαφέρεται να το μελετήσει θα με ενδιέφερε πολύ. Του πουλώ και το όνομα του συνδρόμου αν θέλει (να βγάλουμε κι εμείς κάτι, καθότι μετανάστες). Θα χεστεί στο τάληρο! Εγγυημένο στάρταπ! Δίνω ιδέες ε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου.

Με τον τρόπο αυτό στηρίζεις τις τελευταίες οάσεις ελεύθερης δημόσιας γραφής. Στήριξε τη σελίδα για να μπορεί να στηρίξει και σένα.

Ρίξε μια ματιά και στα τελευταία μου άρθρα..

 
Στο YouTube μπορείς να χάνεις το χρόνο σου ή να μάθεις σχεδόν οτιδήποτε θέλεις. Είναι θέμα επιλογής όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή. Εδώ στο tomsnews συχνά παρουσιάζουμε κάποια κανάλια που θεωρούμε ότι προσφέρουν κάτι.
 
Η μυστηριώδης γυναίκα που απαντά όλα τα μηνύματά σας
 
Τομ στην καταστροφή λειτουργείς καλύτερα. Αυτό είπε ένας φίλος ο οποίος δυστυχώς δεν είναι πια φίλος γιατί τρελάθηκε από την πολλή χορτοφαγία και απομόνωση.
 
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή με πιάνει μια μελαγχολία. Μα θα μου πείτε μπαίνει το καλοκαιράκι και εσύ στεναχωριέσαι; Υπάρχει κάτι το οποίο η μετανάστευση κάνει ολοένα και πιο δύσκολο.
 
Τα περισσότερα καταστήματα είναι πλέον ανοιχτά, η κόρη μου επισκέπτεται (!) το σχολείο μια φορά την εβδομάδα. Κάποια κρατίδια σκέφτονται να άρουν όλους τους περιορισμούς.
 
Το γράφω με σχετική σιγουριά διότι το έγραψε το Κοράνι (Bild). Επιστήμονες της κακιάς ώρας συμβούλεψαν λέει την Ανγκέλα της καρδιάς μας να τα ανοίξει σταδιακά όλα.
 
Είχαμε διαβάσει ότι οι Κινέζοι είχαν πειραματιστεί με φάρμακα κατά του AIDS. Στη συνέχεια το ίδιο έπραξαν και άλλες χώρες. Νέα έρευνα αποδεικνύει πλέον ότι ο ιός επιτίθεται στα Τ-λεμφοκύτταρα όπως ακριβώς και ο HIV (AIDS).
 
Η Γερμανία εκτός της Βαυαρίας δεν έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα αυστηρή καραντίνα με χαρτάκια, SMS και ποινές αν εξέλθεις της οικίας σου χωρίς σημαντικό λόγο.
 
Έλλειψα αρκετό καιρό το γνωρίζω αν και όσοι με ακολουθείτε στο Twitter θα διαβάζατε νέα μου.
 
Άλλη μια φορά θα αναφερθώ στα σόσιαλ μίντια. Αυτές τις μαγικές πλατφόρμες με τα πολλά περίεργα...
 
Αυτό που θα διαβάσετε σήμερα είναι πέρα για πέρα αληθινό 
 
Στις υπερπολυτελείς εγκαταστάσεις μας υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό. Παντού παίζει μουσική. Έχουμε δεχθεί πολλές ερωτήσεις τι ακριβώς ακούμε μέσω email και κοινωνικών δικτύων. Έτσι αποφασίσαμε η Βίκυ και εγώ να κάνουμε ένα άρθρο-λίστα τραγουδιών. Απολαύστε τα!
 
Ο κόσμος γύρω μας δεν μου αρέσει, δεν μου ταιριάζει. Χρόνια πάλευα με τον εαυτό μου για το αν ο κόσμος μας όντως έχει θέματα ή εγώ απλά βλέπω τα πράγματα προβληματικά. Αφού δεν μου ταιριάζει ας γράψω προτάσεις για έναν διαφορετικό καλύτερο κόσμο.
 
Η ανθρώπινη βλακεία είναι αήττητη. Κυριολεκτικά! Τάδε έφη Μπέρτολτ Μπρεχτ
 
Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν ότι η παγκόσμια οικονομία είναι μια χαρά και η αγορά της Αμερικής σε φρενήρη άνθηση. Από ό,τι φαίνεται τα πράγματα αρχίζουν να βγαίνουν εκτός ελέγχου και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
 
Και κάπως έτσι τα νεύρα σου γίνονται κρόσσια στην αρχή και μετά συνηθίζεις σιγά σιγά. Κακό πράγμα η συνήθεια. 
 
Πριν λίγο καιρό έγραψε η Βίκυ ένα άρθρο για το θέμα. Ως θύμα και γω της νόσου ήθελα να γράψω τη θέση μου για την πάθηση. Έχω σκεφτεί και λύσεις στο πρόβλημα εκτός αυτού που σκέφτηκε πιθανώς η ίδια η γερμανική κυβέρνηση.
 
Πόσες φορές έχουμε ακούσει κάποιους να τσουβαλιάζουν κατηγορίες ανθρώπων έτσι αυθαίρετα και γενικεύοντας από μεμονωμένα περιστατικά..
 
Για μένα το YouTube ήταν μια τεράστια βιβλιοθήκη γνώσης. Ίσως αυτό ακούγεται περίεργο σε μια πλατφόρμα όπου οι φάρσες και τα βίντεο με γάτες τα σπάνε. Ήταν η διασκέδασή μου, η χαλάρωση, μια τεράστια πηγή γνώσης.
 
Είπα και γω να χαλαρώσω λίγο στο youtube βλέποντας τα απομεινάρια των καναλιών που παρακολουθώ. Σκάει στα μούτρα μου μια διαφήμιση στα γερμανικά. Ένας στους δυο Γερμανούς θα νοσήσει από καρκίνο. Ασφαλίσου να πάρεις 50.000€.
 
Όλα θα πάνε καλά κι αν δεν πάνε θα τα κάνουμε εμείς να πάνε. Δεν πιστεύω να μη με πιστεύετε;
 
Σήμερα μπήκα στο τραμ μιας άλλης γραμμής από αυτήν που συνήθως παίρνω για να πάω στη δουλειά μου.
 
Παλαιότερα χρειαζόμασταν ηχεία για τον υπολογιστή. Πιθανώς έναν ενισχυτή στο σαλόνι με συσκευές αναπαραγωγής δίσκων, κασετών, ραδιοφώνου κτλ. Σήμερα τα ενεργά ηχεία είναι τόσο ποιοτικά και με την προσθήκη bluetooth αντικαθιστούν επάξια πολύ ακριβότερα συστήματα.
 
Είναι ένα θέμα και αυτό. Ο κόσμος υποφέρει. Μόλις αγόρασε την 4Κ τηλεόρασή του και δεν έχει περιεχόμενο να δει σε αυτή την ανάλυση. Το tomsnews είναι εδώ να βοηθήσει και στο κομμάτι αυτό.
 
Μάθε παιδί μου γράμματα. Ό,τι μάθεις στη ζωή σου καλό είναι.
 
Λένε πως στα κομμωτήρια, τους μπάρμαν και τους δικηγόρους λένε τα πάντα. Και ναι, αυτό ισχύει. Σε ένα κομμωτήριο μπορείς να μάθεις τα  άπλυτα του γείτονα, τους καημούς που τραβάει μία γυναίκα από το σόι και τα πεθερικά της , τα πάντα.
 
Όταν ήμουν μικρή, 4 ετών περίπου σε ένα ταξίδι μας από Γερμανία Ελλάδα οι γονείς μου με πήγαν στην Αθήνα μας να δω την πρωτεύουσα και όσα πιο πολλά από τα αρχαία μνημεία της.
 
Όπως έχω γράψει κι άλλη φορά είμαι πολύ παρατηρητικός άνθρωπος. Θέμα χαρακτήρα. Ένα παραπάνω εδώ στη Γερμανία που είναι τελείως διαφορετική από τη χώρα μας. Είναι σαν παιχνίδι για μένα.
 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Forbes πριν δυο χρόνια. Απορώ με τον πόλεμο κατά του ατμίσματος πως τους ξέφυγε και δεν το έχουν ξηλώσει ακόμα. Δείτε λίγο ποια είναι η Sally Satel.
 
Υπάρχει ένα κανάλι στο youtube το οποίο αγαπώ ιδιαίτερα. Εκτός του ότι λατρεύω να ακούω Αγγλικά (Βρετανικά) υπάρχει ένας τύπος που πάει και βρίσκει παλιές συσκευές αναπαραγωγής ήχου και όχι μόνο, τις επισκευάζει και τις παρουσιάζει. Δείτε το κανάλι του Techmoan.
Παλαιότερα Δημοφιλή